Quantcast
Channel: Hageniboks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

6 gode grunner til å dyrke i opphøyde bed

$
0
0
Pallekarmer egner seg ypperlig for å lage opphøyde bed

Pallekarmer egner seg ypperlig for å lage opphøyde bed. Her fra skolehagen Geitmyra i Oslo. Foto: Susanne Hjertø Wiik

De siste årene har det blitt stadig mer populært å dyrke i opphøyde bed. Og det er det mange gode grunner til! Spesielt nyttig er det for oss som ikke har en stor hage å ta av, men alle kan med fordel dyrke i opphøyde bed.

1. Dyrk hvor som helst!

Et opphøyd bed kan i prinsippet anlegges hvor som helst. Det betyr at alle som har tilgang til en uteplass har mulighet til å lage et bed ypperlig til dyrking av både grønnsaker, urter og blomster. Dette er nyttig om uteplassen er dekket av for eksempel grus eller heller, eller jorda av en eller annen grunn ikke er egnet til å dyrke i.

Jeg har sett opphøyde bed anlagt på asfalt, men det kan by på problemer om grunnen under bedet ikke slipper vann igjennom. Tenk på hvor vannet fra bedet skal gjøre av seg etter vanning (vil alltid være vann som renner ut), og om vannet vil ødelegge underlaget før du anlegger bedet.

En annen utfordring er også knyttet til vann. Det vil være konstant fuktig under bedet, og ikke alle underlag tåler konstant fukt. Et godt eksempel er treverk som rask vil få skader og bli misfarget av konstant fukt. En løsning kan være å plassere bedet oppå noe som gir lufting under.

 

Opphøyde bed på et tak

Opphøyde bed på et tak. Foto: La citta vita på Flickr

2. Lag perfekte forhold for plantene du helst vil dyrke

Når du dyrker i opphøyde bed har du den luksusen at du i stor grad kan bestemme vekstforholdene til plantene dine. Du kan fylle bedene med jord av en bestemt type for å gi planter med spesielle behov akkurat det de trenger; sandjord, surjord, grus eller rett og slett feit og porøs jord av beste kvalitet.

Den som har forsøkt å dyrke gulrøtter i leirjord vil sette pris på nye muligheter i et opphøyd bed:

Gulrøtter liker ikke å møte motstand når rota skal vokse nedover

Gulrøtter liker ikke å møte motstand når rota skal vokse nedover. Har du tung leirjord kan resultatet bli som dette. Foto: Susanne Hjertø Wiik

3. Gi plantene en tjuvstart om våren

Opphøyde bed varmes raskere opp om våren, så har du en kort vekstsesong eller lyst på en tidlig avling, er opphøyde bed ypperlige. Spesielt kan det være en løsning for deg som har tung leirjord som bruker lang tid på å varmes opp om våren.

4. Spar ryggen når du jobber i bedet

Det kan være ganske tungt for rygg og nakke å jobb nede på bakkenivå. Et opphøyd bed kan bygges opp til en høyde som gjør at alle kan klare å gjøre hagearbeid.

Et bed i god arbeidshøyde er genialt.

Et bed i god arbeidshøyde er genialt. Her fra en takhage i San fransisco. Foto: Egan Snow på Flickr

5. Steng aggressivt ugress ute

Alle som har hatt en jordflekk å dyrke på vet at det alltid er ugress å luke. Det går stort sett greit når det dreier seg om ettårig ugress, men har flerårig rotugress (som for eksempel skvallerkål, mynter og kveke) først fått overtaket, kan det nesten være umulig å holde det i sjakk. Løsningen vil da ofte være å dekke jorda med et mørkt, ugjennomtrengelig dekke, i et par år (eller helst mer) for å forsøke å knekke ugresset ved hjelp av mangel på lys. I mellomtiden kan du fortsette å dyrke på plassen i opphøyde med satt på toppen av det mørke dekket.

6. Mer grønnsaker på liten plass

Når vi dyrker i opphøyde bed kan vi dyrke flere grønnsaker pr kvadratmeter enn vi ville ha gjort i en tradisjonell grønnsakshage. Vi trenger ikke å overholde vanlig radavstand fordi vi kan nå hele bedet for luking og høsting  uten å måtte tråkke mellom plantene. I tillegg har vi full kontroll på næringstilgang, vann og jordkvalitet, noe som er viktig om vi skal dyrke intensivt.

Hvor tett du skal dyrke plantene er en avveining. Du trenger ikke ta hensyn til radavstand oppgitt på frøpakkene, men dyrker du for tett kan det ha flere uheldig konsekvenser. Store planter kan skygge for (og fortrenge) mindre planter. Plantene konkurrerer om næring og vann, og for stor konkurranse kan føre til svekkelse av alle plantene. I tillegg er det en fordel med luft mellom plantene for å hindre for gode forhold for sopp, råte og sykdommer. Jeg har ingen fasit på hvor mye du kan dyrke pr kvadratmeter (jeg har vanligvis problemer med å begrense meg). Uansett hva du velger er det viktig å gjøre ditt for at plantene dine får det de trenger; god jord, næring og vann.

 

Grønnsaker dyrket i pallekarm

Grønnsaker dyrket i pallekarm. Foto: John Lord på Flickr

Og opphøyde bed er ikke bare for små privathager – her er en hel fellesskapshage (community garden) som er laget av opphøyde bed. Frodig!

Ingenting å si på frodigheten i de opphøyde bedene i denne fellesskapshagen (community garden) i Alice street community garden

Ingenting å si på frodigheten i de opphøyde bedene i denne fellesskapshagen (community garden) i Alice street community garden. Foto: Sergio Ruiz på Flickr

The post 6 gode grunner til å dyrke i opphøyde bed appeared first on Hageniboks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 46