Å toppe en plante er en enkel jobb som gir gode resultater for planter som har en smal og stranten vekstform. Ikke alle planter trenger å toppes, men alle tåler det. Ulempen er at det vil ta planten lenger tid før den blomstrer, men du vil på den andre siden få flere blomster. Så her må du rett og slett gjøre en vurdering fra gang til gang, men jeg har beskrevet hvilke planter jeg alltid topper i denne artikkelen:
Les mer om hvorfor, når og hva som skjer i planten når du topper her.
1. Planten må være stor nok

Frøplante av anisisop (Agastache foeniculum) som allerede har rukket å få flere sett med varige blader. Foto: Susanne Hjertø Wiik
Når du skal toppe en plante å den ha utviklet flere par med varige blader først. Jeg anbefaler at du venter til planten har 3-4 varige bladpar som denne anisisopen (Agastache foeniculum).
2. Finn toppskuddet

Når man topper en plante fjerner man toppskuddet. Toppskuddet på denne anisisopen er de siste bladene som har utviklet seg. Foto: Susanne Hjertø Wiik
På frøplanter, som denne anisisopen, er det ikke vanskelig å finne toppskuddet. Toppskuddet er der lengdeveksten skjer, og på denne planten ser vi tydelig at det er i toppen nye blader blir dannet og planten strekker seg.
3. Knip!
Fingrene er ikke bare det enkleste redskapet når du skal toppe plantene dine, men også det beste. Du kan bruke kniv eller saks, men faren for at du skader planten (som tross alt er liten og ofte litt klønete å håndtere) er stor (snakker av smertelig erfaring). Og selv uten antydning til negler kniper jeg av topper helt uten problemer.
Forsøk å komme så nære det bladparet som skal bli stående som mulig. En lang «tapp» kan bli innfallsport for råte og sykdom. Samtidig skal du ikke skade knoppene som ligger klare i bladhjørnene, og som skal utvikle seg til nye skudd. Så hold tunga rett i munnen.
4. Toppen av

Så enkelt er det: topping av plante utført. Foto: Susanne Hjertø Wiik
Der er det gjort, og mer er det egentlig ikke å kunne. Hadde vi knepet av en lengre stilk med flere bladpar kunne vi ha brukt det til å sette en stikling – men det er en annen historie jeg skal fortelle ved en senere anledning.
5. Ferdig toppet

Planten ser litt skadeskutt etter topping, men på sikt blir planten mye finere enn om du lar det være. Foto: Susanne Hjertø Wiik
Litt stusselig å se på etter at vi har fjernet toppskuddet, men med nok lys og passe næring vil planten svare med å sette nye skudd.
The post Bilder: Toppe planter steg for steg appeared first on Hageniboks.