Quantcast
Channel: Hageniboks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

Nye staudefrø 2017

$
0
0

Det er en egen glede i å se planter som kommer igjen år etter år, og forhåpentligvis utvikle seg til å bli stadig større og frodigere etterhvert som tiden går. Jeg tror det er den enkle grunnen til at jeg liker stauder så godt. Å dyrke dem fra frø gir litt ekstra spenning i hverdagen, og er i tillegg en god leksjon i tålmodighet. Så hvert år gleder jeg meg til å se om det er noen nye staudefrø på markedet som frister, og her kommer noen av de jeg fant i år.

Et gyllent myskegress

Millium effusum 'Aureum'

Myskegress (Millium effusum) ‘Aureum’

Jeg synes prydgress kan være utrolig vakkert i store rabatter, men har ikke lykkes helt med å få til det samme uttrykket når jeg har forsøkt meg på egenhånd. Men det betyr ikke at jeg ikke skal fortsette å prøve. Impecta lanserer et gulbladet myskegress (Milium effusum) ‘Aureum’ som ser veldig flott ut, og som i mitt indre øye passer perfekt sammen med noen planter jeg har med mørkt bladverk.

En salvie å dele med humler og sommerfugler

Kranssalvie (Salvia verticillata)

Kranssalvie (Salvia verticillata). Foto: Susanne Hjertø Wiik

På vandringer i den botaniske hagen i Gøteborg de siste årene har jeg stadig blitt stående å se på det yrende insektsliv i noen flotte kranssalvier (Salvia verticillata). I tillegg til å være mat for kjærkomne insekter, er planten dekorativ med høye spir omkranset av lilla salvieblomster i etasjer nedover stilken. Denne planten sto derfor allerede på ønskelista mi, og når Impecta har fått sorten ‘Purple Fairy Tale’ er saken i boks.

Kranseveronika ‘Purple fairy tale’ (Salvia verticillata ‘Purple fairy tale’

Kulerund sommerglede

Prydløk, kuleløk eller allium; kjært barn har mange navn. Prydløk kommer i mange størrelser, høyder og farger, og blomstene er til glede for både for mennesker og insekter. I tillegg har prydløk en langvarig estetisk verdi i mine øyne fordi de er nesten like vakre som avblomstret.

Stadig flere arter og sorter i tilgjengelige som frø, og jeg her er noen jeg fikk lyst på:

Prydløk Allium aflatunense fra Gardens north

Prydløk Allium F1 ‘Quattro’ fra Impecta – som også er spiselig!

 

allium F1 ''Quattro'

Allium F1 »Quattro’. Foto: Impecta.se

Allium aflatunense

Kirgisløk (Allium aflatunense). Foto: Susanne Hjertø Wiik

Prydløk Allium carinatum ssp. pulchellum fra Jelitto og samme fra Gardens north

Prydløk Allium christophii fra Gardens north

Allim carinatum ssp. pulchellum

Allium carinatum ssp. pulchellum. Foto: Jelitto

Allium chrisophii

Allium christophii. Foto: Bev Wagar på flickr Allium carinatum ssp. pulchellum. Foto: H. Zell CC BY-SA 3.0]

Frisk, frodig og fargesprakende

Purpursolhatt Echinacea purpurea 'Green twister'

Echinacea purpurea ‘Green Twister’, Jelitto

Purpursolhatt Echinacea purpurea 'PowWow'

Purpursolhatt (Echinacea purpurea) ‘PowWow’. Foto: Gardens north

En staude som i alle år har vært blant mine favoritter er purpursolhatt. Overdådig, herdig, villig, frisk, elsket av humler og sommerfugler og utrolig vakker. What’s not to like? Det er tydelig at det ikke bare er jeg som har et varmt hjerte for denne stauden, for det produseres stadig nye sorter med nye fargevarianter og egenskaper. I år lanserer Jelitto Purpursolhatt ‘Green Twister’. Gardens north har lagt til en hvit sort i år som ser veldig flott ut, Purpursolhatt (Echinacea purpurea) ‘Pow Wow’ . Heller ikke å forakte!

Tre favoritter fra bestemors hage

Nellik har kommet i vinden igjen de siste årene, men det har tatt litt tid før jeg har klart å se noe annet enn kniplinger og vørterbrød når jeg ser på dem. Men det er virkelig en staude som fortjener en plass i hagen. Gardens north har disse to blant nyhetene i år:

Sandnellik (Dianthus arenarius)

Nellik (Dianthus ex) ‘Velvet ‘n Lace’

Nellik (Dianthus) ‘Velvet ‘n Lace’Foto: gardens north

 Sandnellik

Sandnellik (Dianthus arenarius). Foto: GFDL

akeleie 'Songbird robin'

Akeleie ‘(Aquilegia x cultorum) F1 ‘Songbird robin’. Foto: Impecta

En annen staude som alltid er velkommen inn i hagen min er akeleie. Den er også en gammel hageplante, og du kan finne de utroligste varianter om du leter rundt på nettet. I år har Impecta lagt til denne vakre saken i sitt sortiment Akeleie (Aquilegia x cultorum) f1 ‘Songbird robin’.

Og til slutt en sjelden liten skjønnhet for deg som liker en utfordring!

anemonesøster

Anemonesøster (Anemonopsis f. albiflora) ‘White Swan’, Jelitto

Anemonesøster

Anemonesøster(Anemonopsis macrophylla). Foto: Takashi .M på flickr. CC BY-SA.

Anemonesøster (Anemonopsis macrophylla) ‘Alba’ fra Gardens north eller hos Jelitto. Anemonesøster er en vakker og grasiøs skogstaude som krever lokking og lirking for å spire fra frø. Jeg har forsøkt flere ganger uten å lykkes, men jeg er likevel ikke villig til å gi opp fordi belønningen vil bli veldig høy når jeg først lykkes. Årets nyhet hos Gardens north er en helt hvit variant, men jeg synes nesten arten er enda vakrere. Du finner også frø til denne hos Gardens north.

The post Nye staudefrø 2017 appeared first on Hageniboks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 46