Når vi dyrker i potter og kar må vi gjødsle mer enn ellers. Plantene er helt prisgitt det vi putter i pottene av næring, og kan ikke strekke røttene for å lete etter næring om det går tomt. Stadig vanning av potter og kar i varmt sommervær gjør også at næringsstoffer vaskes ut, og vi må fylle på med nytt for at plantene skal holde seg friske og i god vekst.
Det begynner med god jord
Allerede når du velger jord til plantene dine legger du grunnlaget for å gi plantene god tilgang til næring i løpet av sesongen. Ved å blande god kvalitetsjord selv, eller kjøpe jord av høy kvalitet, sørger du for at plantene får en god start og jevn tilgang til næringsstoffer over tid. God jord holder bedre på næringsstoffene og frigjør dem for plantene i et fordelaktig tempo.
Hva er god jord?
En god jord til potter og kar skal være porøs, drenere godt, holde på næringsstoffer og vann. For å oppnå dette må vi ha en jord som inneholder organisk materiale som for eksempel hagekompost, kokosfiber eller torv av god kvalitet, mineralsk materiale og riktig balanse av næringsstoffer.
For å lære mer om hva som er en god jord, hva du skal se etter når du skal handle og hvordan du enkelt kan blande din egen miks kan du lese artikkelen Jord til potter og kar.
Hva skal jeg gjødsle med?
Enten du bruker jord du kjøper ferdig i sekker eller om du bruker din egen blanding, må du gi plantene gjødsel i løpet av sesongen. Jeg synes det er veldig greit å bruke langtidsvirkende organisk gjødsel som jeg blander inn allerede ved planting, men fyller også på med litt mer utover sommeren. Jeg har god erfaring med å bruke flytende gjødsel sammen med vanning.
Organisk gjødsel? Kunstgjødsel?
Når du skal gjødsle plantene dine kan det være kjekt å vite litt om de ulike gjødselstypene som finnes. Om ikke annet gir det deg mulighet til å ta gode valg i en jungel av produkter og begreper.
Les mer om gjødseltypene her
Sånn gjør jeg det
Jeg foretrekker organisk gjødsel fordi dette er næring både til plantene og de jordlevende organismene vi trenger for å ha en sunn jord og fornøyde planter. I tillegg er det det mest miljøvennlige alternativet, og det er ingenting å kimse av om du er glad i planter og hagebruk.
Langtidsvirkende grunngjødsling
Langtidsvirkende gjødsel er en fordel for alle som ikke gidder, ikke husker eller ikke bryr seg nok til å gjødsle krukker og kar gjennom sesongen.
Jeg begynner derfor sesongen med jord av høy kvalitet. Jorda skal da ha et høyt innhold av næringsrikt organisk materiale, for eksempel kugjødsel og benmel. En god hagekompost blandet i jorden vil også ha en langtidsvirkende gjødslingseffekt.
Benmel inneholder relativt mye nitrogen og bra med fosfor, mens kugjødsel bidrar med kalium. Med påfyll av annen næring i løpet av sesongen burde plantene dine bli fornøyde med tingenes tilstand.
Jeg tilsetter også gjerne granulert organisk gjødsel til planter som trenger spesielt mye næring, som enkelte grønnsaker, roser og en del riktblomstrende sommerblomster.
Ulike planter har ulike behov for næring
Hva du skal dyrke vil ha betydning for hva slags gjødsel du ideelt sett bør ha, men ofte fungerer det greit å bruke samme produkt på de fleste plantene. I hagen min har stort sett alle planter fått mer eller mindre den samme dosen gjødsel. Det ville vært enda bedre med gjødsel som var spesielt tilpasset den enkelte plantes behov, men det er ikke alltid det er mulig å sette teori ut i praksis. Jeg har for eksempel ikke en bod jeg kan fylle med spesialgjødsel til alle typer kulturer. Men en viss idé om en plante trenger mye gjødsel eller lite kan være lurt.
En tommelfingerregel er at planter du dyrker for bladenes skyld skal ha mye nitrogen, mens planter du dyrker for blomster, frukt og røtter (mange grønnsaker for eksempel) vil ha mindre nitrogen og mer fosfor.
En god, langsomtvirkende organisk grunngjødsling gir plantene mine en buffer når jeg reiser bort eller glemmer å gjødsle. Det sikrer også et sunt mikroliv i potter og kar.
Jeg tilsetter også gjerne blodmel ved planting. Blodmel er hurtigvirkende og har et høyt innhold av nitrogen, noe som gir plantene litt ekstra starthjelp.
Flytende gjødsel
Gjennom sesongen tilfører jeg flytende næring når jeg vanner. Det finnes gode flytende, organiske gjødselstyper. Disse inneholder alt plantene dine trenger, og det er oppgitt på flasken hvordan du skal dosere. Flytende gjødsel er først og fremst hurtigvirkende, men de organiske variantene bidrar også til næring over tid.
I varme perioder der vi må vanne potter og kar hyppig er det ekstra viktig med tilførsel av flytende gjødsel fordi næringsstoffene blir vasket ut av jorden ved vanning.
Hvor mye gjødsel?
Det er ikke lett å gi absolutte råd om hvor ofte man skal gjødsle, i hvilke mengder og med hvor mye av de ulike næringsstoffene. Ulike planter trenger ulike mengder, ulike jordtyper trenger ulike tilsetninger for å virke optimalt og plantetetthet påvirker behovet for næring i jorda.
Mitt beste råd er å følge anvisningen på gjødselen du kjøper, og i tillegg holde et øye med utviklingen til plantene dine. Stopper veksten eller bladene blir misfarget kan det tyde på at du har vært litt for forsiktig med gjødslingen. Eksploderer pottene dine i overdimensjonerte grønne blader og lite blomster tyder det på at du har vært litt for gavmild med nitrogengjødselen.
Men gi ikke opp! Du kommer langt med en flytende gjødsel med et balansert forhold mellom de ulike næringsstoffene.
The post Enkle råd for gjødsling av potter og kar appeared first on Hageniboks.